Witaminy to substancje niezbędne dla zachowania zdrowia i
prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Nazwa witamina pochodzi od
łacińskiego słowa „vita”, co oznacza życie, a wprowadził ją polski uczony
Kazimierz Funk w 1912 roku. Pierwszą wyizolowaną przez niego witaminą była
tiamina, czyli witamina B1. W większości przypadków witaminy muszą być
dostarczane organizmowi z pożywieniem. W niewielkich ilościach są także
produkowane w skórze pod wpływem promieniowania słonecznego (witamina D) lub
bakterie w przewodzie pokarmowym (witamina K, witaminy z grupy B). Obecnie
niedobory witamin często uzupełnia się stosując suplementy diety.
Witaminy to różnorodne związki organiczne, które są
potrzebne organizmowi człowieka do prawidłowego funkcjonowania. Nie stanowią
one jednorodnej grupy i mają odmienny skład chemiczny. Jedne z nich to kwasy,
tak jak witamina C, która jest kwasem askorbinowym, inne to pochodne kwasów,
jak witamina PP, czyli amid kwasu nikotynowego. Jeszcze inne należą do grupy
alkoholi o dużej masie cząsteczkowej, jak np. witamina A. Niektóre witaminy są
zbudowane z jednorodnych cząsteczek, a inne, jak np. witamina K, witamina D czy
witaminy B obejmują wiele różnych substancji chemicznych. Mimo
że nie są materiałem budulcowym oraz nie dostarczają energii, są konieczne dla
zachowania zdrowia organizmu. W ustroju pełnią rolę regulacyjną, jako
biokatalizatory są niezbędne do utrzymania prawidłowych procesów metabolicznych
zachodzących w komórkach. Ich znaczenie dla funkcjonowania ludzkiego organizmu pozwala
klasyfikować je pod jedną nazwą, ale tak naprawdę działają one w różny sposób i
są różnymi substancjami (mogą działać jak koenzymy, antyoksydanty). Niedobór
witamin w diecie jest przyczyną wielu chorób np. witaminy C – szkorbutu, A -
kurzej ślepoty, D – krzywicy, a witaminy B1 – choroby beri beri.
Znalezione obrazy dla zapytania Witaminy
Podstawowa rola witamin w organizmie to wspomaganie enzymów
w przyspieszaniu reakcji biochemicznych. Witaminy występują w roli tzw.
koenzymów. Są przenośnikami elektronów, atomów lub grup chemicznych podczas
reakcji biochemicznych. Witaminy zachowują się więc jak łącznicy, którzy
przenoszą ważne elementy z jednej taśmy montażowej na drugą. Poza tym nie tylko
przyspieszają przebieg reakcji w organizmie, ale też decydują o rodzaju
przemian, jakim może ulec substancja wyjściowa, biorąca udział w reakcji
chemicznej.
Brak witamin w organizmie powoduje choroby, zwane
awitaminozami. Niedobory witamin mogą prowadzić do różnego rodzaju zaburzeń
(hipoawitaminoz) oraz zwiększać ryzyko zapadnięcia na choroby cywilizacyjne.
Nadmierne spożycie lub przedawkowanie niektórych witamin jest również szkodliwe
i może być przyczyną powstawania innych specyficznych zaburzeń
(hiperwitaminoz)
Maja
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz