Miody to nie tylko cudowny smak, ale także grono walorów zdrowotnych. Działają bakteriobójczo i wirusobójczo, więc sprawdzają się w jesienno-zimowym okresie przeziębień. Ale czy wiecie że różne miody wykazują jeszcze inne walory zdrowotne?
Na przykład miód akacjowy jest pomocny w leczeniu wrzodów żołądka, dwunastnicy, zapalenia błony śluzowej oraz stanów kurczowych jelita cienkiego i grubego. Zalecany przy leczeniu nadkwasoty żołądka, zaburzeń przewodu pokarmowego i układu trawiennego.
Miód gryczana zaś, dzięki dużej zawartości rutyny, substancji oczyszczającej naczynia, polecany jest przy miażdżycy, chorobie wieńcowej i nadciśnieniu tętniczym. Sprzyja odbudowie komórek kostnych, wzmacnia układ odpornościowy. Przyspiesza gojenie ran i zrastanie kości. Stosowany jest w leczeniu iprewencji schorzeń układu krążenia powodowanych przede wszystkim występowaniem miażdżycy. Polecany również przy zapaleniach nerek i opłucnej, stanach osłabienia pamięci, leczeniu jaskry, osłabionego wzroku i słuchu.
źródła:
https://www.facebook.com/perfectdiet/
http://fitness.sport.pl/fitness/0,107710.html?tag=mi%F3d
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz