Translate

niedziela, 6 listopada 2016

Cukier biały a cukier brązowy

Cukier powszechnie uznawany za używkę co roku produkowany jest na świecie w ilości ponad 130 milionów ton. Około 30% tej ilości trafia do naszych kuchni jako produkt codziennego użytku. Powszechnie wiadomo, że zbyt duże spożycie cukru szkodzi zdrowiu. Wiele osób uważa, że zamieniając „biały kryształ” na brązowy czy trzcinowy wybiera zdrowszy produkt.
Jedyna różnica pomiędzy cukrem trzcinowym a buraczanym jest taka, że pochodzi z dwóch różnych roślin. Proces otrzymywania również nieco się różni, jednak efektem końcowym jest ten sam produkt – sacharoza o jak najwyższej czystości. Zawartość sacharozy w cukrze spożywczym nie może być niższa niż 99,7% i nie ma znaczenia czy została pozyskana z trzciny czy buraka.
Okazuje się że cukier trzcinowy wcale nie jest "zdrowszym zamiennikiem" cukru białego, więc czy warto przepłacać?
 Znalezione obrazy dla zapytania cukier biały i cukier brązowy
źródła:
http://polimaty.pl/2015/03/cukier-brazowe-nieporozumienie/ 
http://zdrowie.wp.pl/zdrowie/metody-naturalne/art370,cukier-brazowy-zdrowszy-od-bialego.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz