Translate

poniedziałek, 7 listopada 2016

Pestycydy

Pestycydy (łac. pestis – zaraza, pomór, caedo – zabijam) – substancje syntetyczne lub naturalne, stosowane do zwalczania organizmów szkodliwych lub niepożądanych, używane głównie do ochrony roślin uprawnych, lasów, zbiorników wodnych, ale również zwierząt, ludzi, produktów żywnościowych, a także do niszczenia żywych organizmów, uznanych za szkodliwe, w budynkach inwentarskich, mieszkalnych, szpitalnych i magazynach.

Większość z nas nie wyobrażą sobie codziennego jadłospisu bez obecności w nim owoców i warzyw. Zwykle nie mamy ich we własnym ogródku więc pozostaje udać się do osiedlowego sklepu, dużego marketu czy na targ warzywny. Robimy zakupy, za kryterium zdrowia przyjmując idealny wygląd i odrzucając wszystko to, co wydaje się „zepsute”, brzydkie. To w naszym mniemaniu są jakieś resztki, które nadają się tylko na przecenę.

Nie wiem, czy mieliście okazję widzieć kiedyś jabłoń, gdy pojawiają się na niej owoce. Jeśli tak, to przypomnijcie sobie jak te jabłka wyglądały. Czy wszystkie były jednego koloru, kształtu, wielkości, bez skaz – jednym słowem idealne? Ci co widzieli znają odpowiedź, reszcie podpowiadam – NIE.  Naturalnie rosnące jabłonie nie wydają idealnych jabłek, bo to niemożliwe. Warunki atmosferyczne, szkodniki, choroby – to wszystko wpływa na jakość i wygląd nie tylko wspomnianych owoców jabłoni, ale także wszystkich innych owoców i warzyw. 
Możemy zadać sobie pytanie – Skąd się w takim razie biorą te piękne produkty na stoiskach i w marketach?” – odpowiedź nie napawa optymizmem… Powstają dzięki zastosowaniu środków ochrony roślin (pestycydów). 
Wykorzystuje się je m.in. do likwidacji bakterii, grzybów, chwastów, wirusów, pleśni. Niszczą zbędne krzewy, hamują lub stymulują procesy życiowe roślin. Zabijają owady, roztocza, larwy, ślimaki, gryzonie. Można powiedzieć, że jest to trucizna, której głównym celem jest zabijanie.
Środki ochrony roślin to pojęcie węższe, niż termin pestycydy – ponieważ mowa tu o grupie pestycydów wykorzystywanych tylko w produkcji roślinnej. Nie wyczuwamy ich smaku więc trudno określić gdzie są, a gdzie nie. Pryska się wszystko –  drzewa owocowe, plantacje warzyw, zboża. Tendencja do „chronienia roślin” ciągle wzrasta.
Pestycydy stosowane jako środki ochronny roślin nie pozostają bez wpływu również na życie i zdrowie nas wszystkich. Zdarzają się zatrucia wśród osób, które pracują przy opryskach, włącznie z przypadkami śmiertelnymi. Zdarza się, że producenci nie znają umiaru, stosując takie dawki oprysków, że plony powodują zatrucia u ludzi. Przewlekłe zatrucia dotykają osoby pracujące na stale przy opryskach lub takie, które same mają pola uprawne i te opryski stosują. 
Znalezione obrazy dla zapytania PestycydyNależy zaznaczyć również, że ryzyko spożycia pestycydów dotycz nas wszystkich – konsumentów. Pestycydy gromadzą się w żywności, wodzie i powietrzu. Jeśli przyjmujesz ich zwiększone dawki w pożywieniu, może to doprowadzić do zwiększenia ryzyka wystąpienia nowotworu, problemów hormonalnych, uszkodzeń układu nerwowego, cukrzycy  i innych problemów zdrowotnych, które uaktywniają się po dłuższym czasie. Nie miejmy złudzeń, że to, co zabija tak wiele innych organizmów jest bez żadnego wpływu na ciało człowieka.
Maja

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz