POMARAŃCZA
-
owoc o pomarańczowej skórce i włóknistym słodkawo kwaśnym miąższu z
rodziny cytrusów pochodzący z Chin i wschodniej Azji. Sprowadzony do
Europy i uprawiany prawie w 100 krajach świata. Największymi
producentami pomarańczy jest Hiszpania, Włochy, Brazylia, USA, Chiny. Nazwą pomarańcza określa się kilka gatunków roślin: pomarańcza bergamota, pomarańcza chińska, pomarańcza gorzka, pomarańcza limeta, pomarańcza olbrzymia – pomelo
Pomarańcza to przede wszystkim niezastąpione źródło naturalnych witamin i minerałów. W okresie, kiedy nie możemy liczyć na świeże owoce sezonowe to właśnie ona może stanowić ratunek przed grypą.
Szczególną uwagę powinniśmy zwrócić na zawartość witaminy C - w 100 gramach pomarańczy jest jej aż 50 mg! Przypomnijmy - witamina C poprawia odporność organizmu, ułatwia przyswajanie żelaza, a co za tym idzie - sprzyja pokonywaniu zmęczenia. Ciekawostką może być fakt, że dwie duże pomarańcze zapewniają tyle samo wapnia co szklanka mleka - w 100 gramach owocu jest go aż 40 mg. To idealne rozwiązanie dla osób, które nie mogą lub nie lubią spożywać mleka krowiego.
- grypę
- zgagę
- wzdęcia
- zaparcia
- szkorbut
- gorączka
- osteoporoza
- nadciśnienie tętnicze
- infekcje dróg oddechowych
Pomarańcze posiadają witaminę C, A, B, B12, P, sole mineralne i
peptyny, które pobudzają czynności jelit oraz przeciwdziałają
wchłanianiu toksyn zalegających w jelitach. Doskonale nadają się do
diet oczyszczających lub jednodniowych diet sokowych. Również
cechują się dużą zawartością terpenów - związków działających
bakteriobójczo i antywirusowo. To dzięki nim są idealnym sposobem na
walkę ze schorzeniami dróg oddechowych, w przypadku grypy czy
zwykłego przeziębienia. Terpeny rozszerzają również naczynia
krwionośne (mają więc korzystny wpływ na krążenie) oraz idealnie
współdziałają z witaminą C, dzięki czemu mózg jest lepiej
dotleniony.
Witamina C pełni w organizmie ważne funkcje biochemiczne: bierze udział w wytwarzaniu kolagenu i w syntezie hormonów, podnosi przyswajalność żelaza, wzmaga detoksykację i odporność ustroju. Witamina C zapobiega chorobom nowotworowym - jako naturalny przeciwutleniacz neutralizuje wolne rodniki - wolne rodniki pełnią istotna rolę w procesach inicjacji i promocji nowotworów. Pomarańcze zawierają odkrywane dopiero teraz przez badaczy substancje: autropten, diomina, hesperydyna, które blokują powstawanie komórek nowotworowych.
Witamina C pełni w organizmie ważne funkcje biochemiczne: bierze udział w wytwarzaniu kolagenu i w syntezie hormonów, podnosi przyswajalność żelaza, wzmaga detoksykację i odporność ustroju. Witamina C zapobiega chorobom nowotworowym - jako naturalny przeciwutleniacz neutralizuje wolne rodniki - wolne rodniki pełnią istotna rolę w procesach inicjacji i promocji nowotworów. Pomarańcze zawierają odkrywane dopiero teraz przez badaczy substancje: autropten, diomina, hesperydyna, które blokują powstawanie komórek nowotworowych.
Pomarańcza to również bogate źródło błonnika pokarmowego, kwasu
foliowego i potasu. Właściwości prozdrowotne błonnika pokarmowego
przejawiają się w poprawie perystaltyki jelit i ochronie przed
chorobami przewodu pokarmowego (błonnik pobudza wydzielanie śliny,
wiąże toksyny, pobudza ukrwienie jelit), zapobieganiu otyłości
(błonnik spowalnia przyswajanie węglowodanów i tłuszczów, zmniejsza
wartość energetyczną diety, daje poczucie sytości). Błonnik chroni
też przed chorobami układu krążenia (błonnik obniża poziom glukozy i
cholesterolu we krwi).
Zbyt niskie spożycie kwasu foliowego (foliacyny) przez kobiety w ciąży jest niebezpieczne dla rozwijającego się embrionu - może wpływać na niedorozwój łożyska oraz powodować wady wrodzone u noworodka. Wiele wyników badań eksperymentalnych wskazuje, że niedobór kwasu foliowego może zwiększać podatność komórek na transformacje nowotworowe. Niedobór kwasu foliowego z pożywienia podnosi zawartość homocysteiny we krwi - homocyteina jest niezależnym czynnikiem rozwoju miażdżycy.
Zbyt niskie spożycie kwasu foliowego (foliacyny) przez kobiety w ciąży jest niebezpieczne dla rozwijającego się embrionu - może wpływać na niedorozwój łożyska oraz powodować wady wrodzone u noworodka. Wiele wyników badań eksperymentalnych wskazuje, że niedobór kwasu foliowego może zwiększać podatność komórek na transformacje nowotworowe. Niedobór kwasu foliowego z pożywienia podnosi zawartość homocysteiny we krwi - homocyteina jest niezależnym czynnikiem rozwoju miażdżycy.
Najlepiej wypić sok zaraz po wyciśnięciu, po upływie ok. 8h traci dużą ilość witamin.
- Bardzo wskazany przy problemach z wątrobą.
- Pomaga obniżyć temperaturę w czasie gorączki.
- Sprawdza się jako naturalne lekarstwo na szkorbut.
- Pomaga pozbyć się zaparć i nadciśnienia.
- Wspomaga przemianę materii i układ odpornościowy.
- Pomarańcze w okresie zimowym mają więcej witaminy C, ale mniej błonnika. W okresie letnim tendencja się odwraca.
- Dwie pomarańcze zawierają tyle samo wapnia, ile szklanka mleka. Jest to świetna alternatywa dla osób, które z jakichś powodów nie mogą spożywać pokarmów mlecznych.
- Nie zaleca się, picia soku pomarańczowego osobom z problemami z żołądkiem, dwunastnicą oraz z nadkwaśnością, czyli nadmiernym wydzielaniem soków żołądkowych. Duża zawartość kwasu w pomarańczy może spowodować podrażnienia w przypadku artretyzmu oraz nadwrażliwość zębów.
- Soku z pomarańczy nie powinno się łączyć z sokiem z ananasa dlatego, że rozkłada witaminę C.
Maja
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz