Najbardziej wartościowa jest kapusta sprzedawana z beczki, która nie
jest przepakowywana w opakowania detaliczne. Praktycznie bezwartościowa
pod względem związków biologicznie aktywnych jest kapusta pasteryzowana.
Dlaczego należy kupować kapustę z beczki? „Nie jest ona przepakowywana
do mniejszych torebek, a więc kiszonka nie jest narażona na utratę
cennych składników wskutek działania tlenu z powietrza, światła oraz
wysokiej temperatury w przypadku kapusty pasteryzowanej. Prawdopodobnie
pasteryzacji często poddawana jest kapusta nie najlepszej jakości, w
której wskutek nieprawidłowego przebiegu fermentacji dochodzi do
nadmiernego wzrostu niewłaściwej mikroflory. Taka kapusta w trakcie
nawet krótkiego przechowywania zgnije.
Odmiany późne mają więcej niezbędnego w procesie fermentacji cukru,
który jest podstawowym składnikiem odżywczym dla bakterii. Fermentacja
odbywa się w ten sposób, że cukry przekształcane są w kwas mlekowy,
który jest naturalnym związkiem konserwującym kiszoną kapustę.
Odpowiednie jego stężenie zabezpiecza kapustę i umożliwia długie jej
przechowywanie.
Kapusta kiszona jest bogatym źródłem witaminy C, witamin z grupy B,
witaminy K, A i E. Witaminy A, C i E to przeciwutleniacze, które
oczyszczają organizm z nadmiaru wolnych rodników. Wolne rodniki
powstają naturalnie podczas przemian metabolicznych, ale ich nadmiar w
organizmie wynikający z zanieczyszczenia środowiska, palenia papierosów
czy tzw. diety śmieciowej jest bardzo szkodliwy. Te wyjątkowo reaktywne
związki inicjują procesy nowotworowe, sprzyjają zmianom miażdżycowym
nawet u młodych ludzi i są przypuszczalnie przyczyną szybszego starzenia
się organizmu.
Kapusta kiszona bogata jest też w związki manganu, cynku, wapnia,
potasu, żelaza i siarki, które są niezbędne do prawidłowego
funkcjonowania organizmu. Wytworzony w trakcie fermentacji kwas mlekowy
ma dobroczynny wpływ na przewód pokarmowy.
Po kapustę kiszoną mogą bez obaw sięgać osoby starsze, bo łatwiej się ją
trawi od kapusty świeżej. Dla osób odchudzających się może stanowić
zdrową przekąskę o wyjątkowo małej kaloryczności. 100 gr zawiera jedynie
12-16 kcal., w dodatku dzięki dużej zawartości błonnika daje poczucie
sytości.
Maja
Źródła http://naukawpolsce.pap.pl/aktualnosci/news,396658,zdrowie-z-beczki---warto-docenic-kapuste-kiszona.html
http://m.smaczneblogi.pl/kiszona-kapusta-426e0531-e4744d0,910,500,0,0.jpg
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz