Translate

środa, 18 maja 2016

Zdrowe przekąski #2

1. Organiczna gorzka czekolada.
Spójrzmy prawdzie w oczy – czasami Twojego apetytu na słodkości nie da się oszukać. Jeśli tak się dzieje, nie sięgaj po słodki batonik, ale zamiast tego zjedz kawałek gorzkiej czekolady. Gorzka czekolada (nie mleczna) wpływa korzystnie na serce i mózg, a nawet może wzmocnić szkliwo, co czyni z niej jedyny smakołyk, który nie niszczy zębów. Pilnuj, ile jesz! 30 gram gorzkiej czekolady to aż 170 kalorii, zatem pozostań przy jednej kostce.

2. Masło orzechowe i banan.
Gdy dopada Cię popołudniowe znużenie, zamiast sięgać po ciasteczko lub filiżankę kawy, skuś się na połówkę banana z łyżką masła orzechowego. Cukry zawarte w bananie są naturalne i pozostają w organizmie dłużej, zaś masło orzechowe jest znane z tego, że podnosi poziom energii jak nic innego.

3. Hummus.
Ten sławny dip przygotowany ze zblendowanej ciecierzycy jest świetnym źródłem błonnika, białka i zdrowych tłuszczów. Możesz go jeść z pełnoziarnistymi krakersami, marchewką, plasterkami jabłka i paluszkami selerowymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz