Translate

środa, 18 maja 2016

6 ciekawostek o jedeniu

  1. Garść migdałów dziennie spożywana w starszym wieku może pomóc zapobiegać chorobie Alzheimera.
  2. Jeśli cierpisz na chorobę lokomocyjną podczas podróżowania samochodem, pociągiem czy samolotem, zjedz trochę imbiru w proszku na pół godziny przed podróżą.
  3. Porcja mięsa, drobiu lub ryby dla jednej osoby to około 100 g. Porcja makaronu, ryżu czy gotowanych warzyw to około pół szklanki.
  4. Szczury w laboratorium karmione borówkami amerykańskimi osiągały lepsze wyniki w odnajdowaniu wyjścia z labiryntu niż szczury, które były na innej diecie. A może jednak mama miała rację: jesteś tym, czym jesz!
  5. Brokuły są kluczowym składnikiem w diecie nastolatków. Mają więcej witaminy C niż pomarańcze, tyle samo wapnia co szklanka mleka i trzy razy więcej błonnika niż kromka pełnoziarnistego chleba. Są na pierwszym miejscu listy produktów zapobiegających rakowi jelita grubego. A w dodatku minimalizują ryzyko zaćmy i chronią przed wylewem.
  6. Składniki zawarte w czekoladzie wpływają na procesy zachodzące w organizmie, odpowiedzialne za poprawę nastroju i podwyższają „dobry” cholesterol aż o 10%. 
źródło:http://www.mydziewczyny.pl/moje-cialo/fitness-i-odzywianie/artykul/jak-zdrowo-sie-odzywiac

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz