Translate

sobota, 18 marca 2017

Jogurty

Znalezione obrazy dla zapytania jogurt
Lekarze potwierdzają, iż spożywanie jogurtów naturalnych jest bardzo zdrowe, lecz nie wszystkie jogurty zawierają zdrowe składniki, niektóre zawierają szkodliwy aspartam. Jogurt naturalny powinien składać się wyłącznie z mleka i bakterii. Niestety nie wszystkie jogurty naturalne spełniają ten warunek. Napis na etykiecie  nie oznacza bowiem, że jest on wytwarzany metodami naturalnymi, ale jedynie. że nie zawiera dodatków smakowych.
Prawdziwy jogurt naturalny powstaje w procesję fermentacji mleka i działaniu szczepów bakterii. Większość dostępnych na rynku jogurtów to produkty mleczne z dodatkiem bakterii i różnorodnych substancji nadających im odpowiednią konsystencję i strukturę.
„Naturalny: nigdy nie jest jednolity, tylko składa się z mieszaniny skrzepu i wody. Dopiero gdy go wymieszamy, robi się gładki jak śmietana. W sklepach wiele jogurtów określanych jako naturalne ma aksamitną konsystencję albo daje się kroić jak masło. Dotyczy to zarówno jogurtów zwykłych, jak i „bałkańskich” czy „greckich”, które wybieramy w przekonaniu, że są najlepsze. Trzeba na to jednak uważać, gdyż nafaszerowane są składnikami chemicznymi.

Im mniej składników − tym lepszy jogurt


Najlepsze jogurty są wykonane przez nas samych czyli domowo. Jeśli jednak nie mamy czasu wykonać swojego jogurtu to warto przyjrzeć się dokładnie etykiecie produktu. Generalna zasada jest taka: wybieramy jogurty, które mają najmniej składników. Długi spis świadczy o tym, że produkt jest bardzo daleko od naturalnego. Na opakowaniu szukaj nazwy rodzaju, gatunku i szczepu bakterii, np. Bifidobacterium (rodzaj), lactis (gatunek) DN-173010 (szczep).
Najlepsze jogurty zawierają bakterie probiotyczne

Maja

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz