Translate

poniedziałek, 6 marca 2017

Aspartam

W przyszłym roku minie pięćdziesiąt lat od jego przypadkowego odkrycia. W ciągu pół wieku aspartam – bo o nim mowa – stał się popularnym słodzikiem, dodawanym do ponad 6000 produktów spożywczych i środków farmakologicznych. Swoją popularność aspartam zawdzięcza niskiej zawartości kalorycznej (jest 200 razy słodszy od cukru, dzięki czemu stosuje się go w znikomych ilościach) oraz zdolności do intensyfikacji owocowych smaków w gumach do życia, napojach i słodyczach. Aspartam został odkryty przez amerykańskiego chemika w 1965 roku. W trakcie pracy nad lekiem na wrzody żołądka, James M. Schlatter odruchowo polizał palec, by podnieść kawałek papieru. Na jego skórze znajdowały się wówczas drobinki aspartamu – wyraźnie słodki smak zaintrygował naukowca i sprawił, że związek ten wkrótce znalazł zastosowanie jako alternatywa dla cukru.

Od momentu wprowadzenia do powszechnego użytku, aspartam przeszedł ponad 500 badań toksykologicznych, klinicznych oraz epidemiologicznych. W testach na ewentualną szkodliwość słodzika udział brały osoby dorosłe, dzieci, kobiety karmiące piersią, osoby otyłe, chorzy na cukrzycę i osoby dotknięte wadami genetycznymi. Badania potwierdziły bezpieczeństwo aspartamu – ich zawrotna liczba czyni ze słodzika jedną z najlepiej przebadanych substancji w historii ludzkości.

 Na początku 1999 roku do ponad 450 grup e-mailowych trafił list od Nancy Markle, w którym autorka wyliczała zagrożenia związane ze spożywaniem aspartamu. Wśród skutków ubocznych wymieniła między innymi stwardnienie rozsiane oraz toczeń układowy. E-mail był "dziełem" Betty Martini, czołowej przeciwniczki sztucznych słodzików, a zawarte w nim informacje okazały się wyssane z palca.

Nie od dziś wiadomo, że cukier zawarty w słodyczach i napojach przyczynia się do powstania ubytków. Dobrą wiadomością dla miłośników słodkich smaków jest fakt, iż aspartam dodawany do żywności nie zwiększa ryzyka próchnicy

Znalezione obrazy dla zapytania aspartamW krajach zachodnich średnie spożycie cukru wynosi aż 50 gram dziennie – zastąpienie go sztucznym słodzikiem pozwala na redukcję podaży kalorii przy zachowaniu walorów smakowych dań. Polskie Towarzystwo Diabetologiczne oraz Polskie Towarzystwo Badań nad Otyłością potwierdzają bezpieczeństwo stosowania aspartamu i zalecają zastępowanie sacharozy (cukru) słodzikiem przez osoby dotknięte problemem nadwagi i otyłości.

 Szczególnym wskazaniem do korzystania z aspartamu są zaburzenia gospodarki węglowodanowej: cukrzyca typu 2, nietolerancja glukozy oraz nieprawidłowa glikemia na czczo. Ograniczenie spożycia cukru lub całkowita jego eliminacja sprzyja bowiem obniżeniu poziomu glukozy we krwi i utrzymaniu prawidłowej wagi.

Maja
Źródła http://natemat.pl/88445,aspartam-6-rzeczy-ktorych-o-nimi-nie-wiesz
 http://faktydlazdrowia.pl/aspartam-e951/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz