WiÄ™kszość z nas nie wyobrażą sobie codziennego jadÅ‚ospisu bez obecnoÅ›ci w nim owoców i warzyw. Zwykle nie mamy ich we wÅ‚asnym ogródku wiÄ™c pozostaje udać siÄ™ do osiedlowego sklepu, dużego marketu czy na targ warzywny. Robimy zakupy, za kryterium zdrowia przyjmujÄ…c idealny wyglÄ…d i odrzucajÄ…c wszystko to, co wydaje siÄ™ „zepsute”, brzydkie. To w naszym mniemaniu sÄ… jakieÅ› resztki, które nadajÄ… siÄ™ tylko na przecenÄ™.
Nie wiem, czy mieliście okazję widzieć kiedyś jabłoń, gdy pojawiają
się na niej owoce. Jeśli tak, to przypomnijcie sobie jak te jabłka
wyglądały. Czy wszystkie były jednego koloru, kształtu, wielkości, bez
skaz – jednym sÅ‚owem idealne? Ci co widzieli znajÄ… odpowiedź, reszcie
podpowiadam – NIE. Naturalnie rosnÄ…ce jabÅ‚onie nie wydajÄ… idealnych
jabÅ‚ek, bo to niemożliwe. Warunki atmosferyczne, szkodniki, choroby – to
wszystko wpływa na jakość i wygląd nie tylko wspomnianych owoców
jabłoni, ale także wszystkich innych owoców i warzyw.
Możemy zadać sobie pytanie – SkÄ…d siÄ™ w takim razie biorÄ… te piÄ™kne
produkty na stoiskach i w marketach?” – odpowiedź nie napawa
optymizmem… PowstajÄ… dziÄ™ki zastosowaniu Å›rodków ochrony roÅ›lin
(pestycydów).
Wykorzystuje się je m.in. do likwidacji bakterii, grzybów,
chwastów, wirusów, pleśni. Niszczą zbędne krzewy, hamują lub stymulują
procesy życiowe roślin. Zabijają owady, roztocza, larwy, ślimaki,
gryzonie. Można powiedzieć, że jest to trucizna, której głównym celem jest zabijanie.
Środki ochrony roślin to pojęcie węższe, niż termin
pestycydy – ponieważ mowa tu o grupie pestycydów wykorzystywanych tylko
w produkcji roślinnej. Nie wyczuwamy ich smaku więc trudno określić
gdzie sÄ…, a gdzie nie. Pryska siÄ™ wszystko – drzewa owocowe, plantacje
warzyw, zboża. Tendencja do „chronienia roÅ›lin” ciÄ…gle wzrasta.
Pestycydy stosowane jako środki ochronny roślin nie
pozostają bez wpływu również na życie i zdrowie nas
wszystkich. Zdarzają się zatrucia wśród osób, które pracują przy
opryskach, włącznie z przypadkami śmiertelnymi. Zdarza się, że
producenci nie znają umiaru, stosując takie dawki oprysków, że plony
powodują zatrucia u ludzi. Przewlekłe zatrucia dotykają osoby pracujące
na stale przy opryskach lub takie, które same mają pola uprawne i te
opryski stosujÄ….
Należy zaznaczyć również, że ryzyko spożycia pestycydów dotycz
nas wszystkich – konsumentów. Pestycydy gromadzÄ… siÄ™ w żywnoÅ›ci, wodzie
i powietrzu. Jeśli przyjmujesz ich zwiększone dawki w pożywieniu, może
to doprowadzić do zwiększenia ryzyka wystąpienia nowotworu, problemów
hormonalnych, uszkodzeń układu nerwowego, cukrzycy i innych problemów
zdrowotnych, które uaktywniają się po dłuższym czasie. Nie miejmy
złudzeń, że to, co zabija tak wiele innych organizmów jest bez żadnego
wpływu na ciało człowieka.
Maja
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz