Translate

poniedziałek, 7 listopada 2016

Pestycydy

Pestycydy (Å‚ac. pestis – zaraza, pomór, caedo – zabijam) – substancje syntetyczne lub naturalne, stosowane do zwalczania organizmów szkodliwych lub niepożądanych, używane głównie do ochrony roÅ›lin uprawnych, lasów, zbiorników wodnych, ale również zwierzÄ…t, ludzi, produktów żywnoÅ›ciowych, a także do niszczenia żywych organizmów, uznanych za szkodliwe, w budynkach inwentarskich, mieszkalnych, szpitalnych i magazynach.

WiÄ™kszość z nas nie wyobrażą sobie codziennego jadÅ‚ospisu bez obecnoÅ›ci w nim owoców i warzyw. Zwykle nie mamy ich we wÅ‚asnym ogródku wiÄ™c pozostaje udać siÄ™ do osiedlowego sklepu, dużego marketu czy na targ warzywny. Robimy zakupy, za kryterium zdrowia przyjmujÄ…c idealny wyglÄ…d i odrzucajÄ…c wszystko to, co wydaje siÄ™ „zepsute”, brzydkie. To w naszym mniemaniu sÄ… jakieÅ› resztki, które nadajÄ… siÄ™ tylko na przecenÄ™.

Nie wiem, czy mieliÅ›cie okazjÄ™ widzieć kiedyÅ› jabÅ‚oÅ„, gdy pojawiajÄ… siÄ™ na niej owoce. JeÅ›li tak, to przypomnijcie sobie jak te jabÅ‚ka wyglÄ…daÅ‚y. Czy wszystkie byÅ‚y jednego koloru, ksztaÅ‚tu, wielkoÅ›ci, bez skaz – jednym sÅ‚owem idealne? Ci co widzieli znajÄ… odpowiedź, reszcie podpowiadam – NIE.  Naturalnie rosnÄ…ce jabÅ‚onie nie wydajÄ… idealnych jabÅ‚ek, bo to niemożliwe. Warunki atmosferyczne, szkodniki, choroby – to wszystko wpÅ‚ywa na jakość i wyglÄ…d nie tylko wspomnianych owoców jabÅ‚oni, ale także wszystkich innych owoców i warzyw. 
Możemy zadać sobie pytanie – SkÄ…d siÄ™ w takim razie biorÄ… te piÄ™kne produkty na stoiskach i w marketach?” – odpowiedź nie napawa optymizmem… PowstajÄ… dziÄ™ki zastosowaniu Å›rodków ochrony roÅ›lin (pestycydów). 
Wykorzystuje się je m.in. do likwidacji bakterii, grzybów, chwastów, wirusów, pleśni. Niszczą zbędne krzewy, hamują lub stymulują procesy życiowe roślin. Zabijają owady, roztocza, larwy, ślimaki, gryzonie. Można powiedzieć, że jest to trucizna, której głównym celem jest zabijanie.
Åšrodki ochrony roÅ›lin to pojÄ™cie węższe, niż termin pestycydy – ponieważ mowa tu o grupie pestycydów wykorzystywanych tylko w produkcji roÅ›linnej. Nie wyczuwamy ich smaku wiÄ™c trudno okreÅ›lić gdzie sÄ…, a gdzie nie. Pryska siÄ™ wszystko –  drzewa owocowe, plantacje warzyw, zboża. Tendencja do „chronienia roÅ›lin” ciÄ…gle wzrasta.
Pestycydy stosowane jako Å›rodki ochronny roÅ›lin nie pozostajÄ… bez wpÅ‚ywu również na życie i zdrowie nas wszystkich. ZdarzajÄ… siÄ™ zatrucia wÅ›ród osób, które pracujÄ… przy opryskach, wÅ‚Ä…cznie z przypadkami Å›miertelnymi. Zdarza siÄ™, że producenci nie znajÄ… umiaru, stosujÄ…c takie dawki oprysków, że plony powodujÄ… zatrucia u ludzi. PrzewlekÅ‚e zatrucia dotykajÄ… osoby pracujÄ…ce na stale przy opryskach lub takie, które same majÄ… pola uprawne i te opryski stosujÄ…. 
Znalezione obrazy dla zapytania PestycydyNależy zaznaczyć również, że ryzyko spożycia pestycydów dotycz nas wszystkich – konsumentów. Pestycydy gromadzÄ… siÄ™ w żywnoÅ›ci, wodzie i powietrzu. JeÅ›li przyjmujesz ich zwiÄ™kszone dawki w pożywieniu, może to doprowadzić do zwiÄ™kszenia ryzyka wystÄ…pienia nowotworu, problemów hormonalnych, uszkodzeÅ„ ukÅ‚adu nerwowego, cukrzycy  i innych problemów zdrowotnych, które uaktywniajÄ… siÄ™ po dÅ‚uższym czasie. Nie miejmy zÅ‚udzeÅ„, że to, co zabija tak wiele innych organizmów jest bez żadnego wpÅ‚ywu na ciaÅ‚o czÅ‚owieka.
Maja

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz