Węglowodany
Węglowodany to cukry i skrobia, które możemy znaleźć w produktach takich jak chleb, makaron, ryż, ziemniaki, płatki, suszona fasola i groszek, cukier.
Dostarczają organizmowi cenne witaminy, minerały i błonnik. Dzielą się na dwie grupy. Proste: miód, owoce, słodycze i napoje gazowane. Złożone - można je znaleźć w produktach zawierających skrobię: chleb, makaron, ryż i niektóre warzywa.
Tłuszcze
Tłuszcze są doskonałym źródłem energii, ale mają też dużo więcej kalorii niż produkty z pozostałych dwóch grup. Niektóre tłuszcze są zdrowsze od innych. Trzymaj się z daleka od nienasyconych i nasyconych tłuszczów typu trans oraz tłuszczów podwyższających cholesterol. Są to tłuszcze zwierzęce. Spożywane w dużych ilościach mogą być szkodliwe dla organizmu.
Wielonienasycone i jednonienasycone tłuszcze (naturalne oleje roślinne) są dobroczynne dla organizmu. W krajach o wysokim spożyciu oliwy z oliwek jest mniej zachorowań na choroby serca i na raka piersi.
Białka
Białka występują w mięsie, drobiu, rybach, mleku, jajkach, produktach sojowych, roślinach strączkowych, pestkach, serach i innych. Dostarczają organizmowi aminokwasów, które pomagają budować i utrzymać tkanki. Organizm potrzebuje też białek do naprawy tkanek. Białka powinny stanowić zaledwie 10 do 15 procent całkowitego spożycia wszystkich pokarmów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz