- Garść migdałów dziennie spożywana w starszym wieku może pomóc zapobiegać chorobie Alzheimera.
- Jeśli cierpisz na chorobę lokomocyjną podczas podróżowania samochodem, pociągiem czy samolotem, zjedz trochę imbiru w proszku na pół godziny przed podróżą.
- Porcja mięsa, drobiu lub ryby dla jednej osoby to około 100 g. Porcja makaronu, ryżu czy gotowanych warzyw to około pół szklanki.
- Szczury w laboratorium karmione borówkami amerykańskimi osiągały lepsze wyniki w odnajdowaniu wyjścia z labiryntu niż szczury, które były na innej diecie. A może jednak mama miała rację: jesteś tym, czym jesz!
- Brokuły są kluczowym składnikiem w diecie nastolatków. Mają więcej witaminy C niż pomarańcze, tyle samo wapnia co szklanka mleka i trzy razy więcej błonnika niż kromka pełnoziarnistego chleba. Są na pierwszym miejscu listy produktów zapobiegających rakowi jelita grubego. A w dodatku minimalizują ryzyko zaćmy i chronią przed wylewem.
- Składniki zawarte w czekoladzie wpływają na procesy zachodzące w organizmie, odpowiedzialne za poprawę nastroju i podwyższają „dobry” cholesterol aż o 10%.
Translate
środa, 18 maja 2016
6 ciekawostek o jedeniu
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz