Translate

poniedziałek, 10 października 2016

Numery na jajkach


Niektórzy sklepikarze skarżą się, że część klientów nie chce kupować stemplowanych jaj - ludzie myślą, że na jajkach wybijane są daty ich trwałości. Wielu klientów reklamuje jajka, jako nieświeże od... kilku miesięcy ( np gdy widzą cyferki 24 07)!
 


Rząd cyfr i literek na jajkach, to nic innego jak identyfikator producenta, i to nieraz z dokładnością co do numeru kurnika! Obecnie wszystkie jajka  trafiające do sklepów muszą być oznakowane. Na razie wyjątek mogą stanowić wyłącznie jajka do sprzedaży bezpośredniej, czyli z chowu przydomowego. Jednak w sklepie każde jaj musi być oznakowane. Pierwszy znak określa sposób hodowli kur niosek. Jaja od kur hodowanych ekologicznie mają oznaczenie 0, od kur o chowie wolno-biegowym - 1, ściółkowym ( w kurniku) - 2, w klatkach - 3. Kolejne oznaczenia to symbol kraju produkcji jaj - w przypadku polski PL. Następne liczby to weterynaryjny numer identyfikacyjny fermy.. Dwie pierwsze oznaczają województwo, w którym działa ferma. Dwie kolejne cyfry określają powiat w którym istnieje ferma. Kolejne dwie cyfry określają zakres i rodzaj działalności - dla fermy jaj konsumpcyjnych jest to 13, a na przykład dla sprzedaży bezpośredniej - 56. Ostatnie cyfry to już numer producenta.

Maja
Źródła http://www.womkat.edu.pl/files/standaryzacja/grupa25/m.domagala/jak_czyta_etykiety_na_jajach.html
 http://www.kronika.beskidzka.pl/index.php3?wiecej=tak&menu=specjalne&id=412

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz