Translate

sobota, 21 listopada 2015

Sól

Według Światowej Organizacji Zdrowia dzienna spożywana dawka soli powinna wynosić do 5 g, czyli jednej płaskiej łyżeczki. Tymczasem Polacy spożywają jej dwa, a nawet trzy razy więcej. Nie pozostaje to bez wpływu na zdrowie. Nadmiar soli powoduje nadciśnienie, opuchnięcia, zwiększa ryzyko udaru, chorób nerek a także osteoporozy.
Ograniczenie spożycia soli niestety nie jest takie łatwe. Oprócz soli, której używasz świadomie jest jeszcze sól ukryta przede wszystkim w żywności przetworzonej a także w wędlinach, serach, rybach a nawet w chlebie. Zamiast soli, można jednak użyć wielu przypraw które nadadzą daniu smak.
źródło zdjęcia:http://www.greenharmony.pl/314-szkodliwa-sol-kuchenna

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz