Pod wpływem kwasu mrówkowego i enzymów, sacharoza przekształca się w organizmie pszczoły w monosacharydy. Zachodzącą przemianę można zapisać: sacharoza+woda=glukoza+fruktoza (miód)
Świeży miód ma wygląd gęstego syropu. Jego barwa zależy od surowców, z których powstał. Mody mogą być prawie białe (z jabłoni czy rzepaku), złociste (lipowe), brązowe (spadziowe - ze spadzi - słodkiej cieczy występującej np. na jodle i lipie), a nawet czarne (leśne). Z upływem czasu cukry krystalizują i w takiej postaci mogą być przechowywane bardo długo. Krystalizacji modów można zapobiec, przechowując je w szczelnie zamkniętych naczyniach w temperaturze od 20°C do 25°C
Pszczoły muszą zebrać nektar z kilku milionów kwiatów, aby wytworzyć 1kg. miodu.
Miód produkowany przez trzmiele
bywa przyczyną zatruć, gdyż owady te często zbierają nektar z roślin trujących dla człowieka.
Maja
http://www.focus.pl/upload/galleries/17/8-czy-tylko-pszczoly-robia-miod-17570_l.jpg
Na podstawie podręcznika CHEMIA NOWEJ ERY dla gimnazjum
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz