Prawdziwy jogurt
naturalny powstaje w procesję fermentacji mleka i działaniu szczepów
bakterii. Większość dostępnych na rynku jogurtów to produkty mleczne
z dodatkiem bakterii i różnorodnych substancji nadających im odpowiednią
konsystencję i strukturę.
„Naturalny:
nigdy nie jest jednolity, tylko składa się z mieszaniny skrzepu i wody.
Dopiero gdy go wymieszamy, robi się gładki jak śmietana. W sklepach
wiele jogurtów określanych jako naturalne ma aksamitną konsystencję albo
daje się kroić jak masło. Dotyczy to zarówno jogurtów zwykłych, jak
i „bałkańskich” czy „greckich”, które wybieramy w przekonaniu, że są
najlepsze. Trzeba na to jednak uważać, gdyż nafaszerowane są składnikami
chemicznymi.
Im mniej składników − tym lepszy jogurt
Najlepsze
jogurty są wykonane przez nas samych czyli domowo. Jeśli jednak nie
mamy czasu wykonać swojego jogurtu to warto przyjrzeć się dokładnie
etykiecie produktu. Generalna zasada jest taka: wybieramy jogurty, które
mają najmniej składników. Długi spis świadczy o tym, że produkt jest
bardzo daleko od naturalnego. Na opakowaniu szukaj nazwy rodzaju,
gatunku i szczepu bakterii, np. Bifidobacterium (rodzaj), lactis
(gatunek) DN-173010 (szczep).
Najlepsze jogurty zawierają bakterie probiotyczne
Maja
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz