Od momentu wprowadzenia do powszechnego użytku, aspartam przeszedł ponad 500 badań toksykologicznych, klinicznych oraz epidemiologicznych. W testach na ewentualną szkodliwość słodzika udział brały osoby dorosłe, dzieci, kobiety karmiące piersią, osoby otyłe, chorzy na cukrzycę i osoby dotknięte wadami genetycznymi. Badania potwierdziły bezpieczeństwo aspartamu – ich zawrotna liczba czyni ze słodzika jedną z najlepiej przebadanych substancji w historii ludzkości.
Na początku 1999 roku do ponad 450 grup e-mailowych trafił list od Nancy Markle, w którym autorka wyliczała zagrożenia związane ze spożywaniem aspartamu. Wśród skutków ubocznych wymieniła między innymi stwardnienie rozsiane oraz toczeń układowy. E-mail był "dziełem" Betty Martini, czołowej przeciwniczki sztucznych słodzików, a zawarte w nim informacje okazały się wyssane z palca.
Nie od dziś wiadomo, że cukier zawarty w słodyczach i napojach przyczynia się do powstania ubytków. Dobrą wiadomością dla miłośników słodkich smaków jest fakt, iż aspartam dodawany do żywności nie zwiększa ryzyka próchnicy
Szczególnym wskazaniem do korzystania z aspartamu są zaburzenia gospodarki węglowodanowej: cukrzyca typu 2, nietolerancja glukozy oraz nieprawidłowa glikemia na czczo. Ograniczenie spożycia cukru lub całkowita jego eliminacja sprzyja bowiem obniżeniu poziomu glukozy we krwi i utrzymaniu prawidłowej wagi.
Maja
Źródła http://natemat.pl/88445,aspartam-6-rzeczy-ktorych-o-nimi-nie-wiesz
http://faktydlazdrowia.pl/aspartam-e951/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz