W przyszłym roku minie pięćdziesiąt lat od
jego przypadkowego odkrycia. W ciągu pół wieku aspartam – bo o nim mowa
– stał się popularnym słodzikiem, dodawanym do ponad 6000 produktów
spożywczych i środków farmakologicznych. Swoją popularność aspartam
zawdzięcza niskiej zawartości kalorycznej (jest 200 razy słodszy od
cukru, dzięki czemu stosuje się go w znikomych ilościach) oraz zdolności
do intensyfikacji owocowych smaków w gumach do życia, napojach i
słodyczach. Aspartam został odkryty przez amerykańskiego chemika w 1965 roku. W
trakcie pracy nad lekiem na wrzody żołądka, James M. Schlatter odruchowo
polizał palec, by podnieść kawałek papieru. Na jego skórze znajdowały
się wówczas drobinki aspartamu – wyraźnie słodki smak zaintrygował
naukowca i sprawił, że związek ten wkrótce znalazł zastosowanie jako
alternatywa dla cukru.
Od momentu wprowadzenia do powszechnego użytku, aspartam przeszedł ponad
500 badań toksykologicznych, klinicznych oraz epidemiologicznych. W
testach na ewentualną szkodliwość słodzika udział brały osoby dorosłe,
dzieci, kobiety karmiące piersią, osoby otyłe, chorzy na cukrzycę i
osoby dotknięte wadami genetycznymi. Badania potwierdziły bezpieczeństwo
aspartamu – ich zawrotna liczba czyni ze słodzika jedną z najlepiej
przebadanych substancji w historii ludzkości.
Na początku 1999 roku do ponad 450 grup e-mailowych trafił list od Nancy
Markle, w którym autorka wyliczała zagrożenia związane ze spożywaniem
aspartamu. Wśród skutków ubocznych wymieniła między innymi stwardnienie
rozsiane oraz toczeń układowy. E-mail był "dziełem" Betty Martini,
czołowej przeciwniczki sztucznych słodzików, a zawarte w nim informacje
okazały się wyssane z palca.
Nie od dziś wiadomo, że cukier zawarty w słodyczach i napojach
przyczynia się do powstania ubytków. Dobrą wiadomością dla miłośników
słodkich smaków jest fakt, iż aspartam dodawany do żywności nie zwiększa
ryzyka próchnicy
W krajach zachodnich średnie spożycie cukru wynosi aż 50 gram dziennie –
zastąpienie go sztucznym słodzikiem pozwala na redukcję podaży kalorii
przy zachowaniu walorów smakowych dań. Polskie Towarzystwo
Diabetologiczne oraz Polskie Towarzystwo Badań nad Otyłością
potwierdzają bezpieczeństwo stosowania aspartamu i zalecają zastępowanie
sacharozy (cukru) słodzikiem przez osoby dotknięte problemem nadwagi i
otyłości.
Szczególnym wskazaniem do korzystania z aspartamu są zaburzenia
gospodarki węglowodanowej: cukrzyca typu 2, nietolerancja glukozy oraz
nieprawidłowa glikemia na czczo. Ograniczenie spożycia cukru lub
całkowita jego eliminacja sprzyja bowiem obniżeniu poziomu glukozy we
krwi i utrzymaniu prawidłowej wagi.
Maja
Źródła http://natemat.pl/88445,aspartam-6-rzeczy-ktorych-o-nimi-nie-wiesz
http://faktydlazdrowia.pl/aspartam-e951/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz