Budowa komórki roślinnej już dawno przestała być dla naukowców
tajemnicą. Tak się przynajmniej wydawało, gdyż właśnie odkryto wewnątrz
niej nieznaną dotąd strukturę. Jak to możliwe, że wcześniej została
przeoczona?
Wszystkie żywe istoty zbudowane są z komórek - począwszy od jednokomórkowych ameb, aż po olbrzymie
sekwoje. Mimo że komórki mogą wyspecjalizować się do pełnienia
określonych funkcji w organizmie, w obrębie każdej z nich zachodzą
podobne reakcje. Są one możliwe dzięki wewnętrznym strukturom komórek,
zwanym organellami. Należą do nich na przykład: chloroplasty
przeprowadzają fotosyntezę, mitochondria odpowiadają za oddychanie
komórkowe, a rybosomy są niezbędne do syntezy białek. Naukowcy od
dziesiątek lat badają te organella, ale - jak się teraz okazuje - prawie
przeoczyli niektóre z nich.
Biolodzy odkryli właśnie, gdzie w roślinach powstają taniny - substancje chemiczne wykorzystywane przez rośliny do ochrony. Okazuje się, że ich źródłem jest nieznane dotąd organellum, obecne w komórkach większości roślin lądowych.
- Kiedy po raz pierwszy udało nam się wyizolować tanosomy (tak nazwano
nieznane dotychczas obiekty), pomyliliśmy je z chloroplastami i
odrzuciliśmy, jako nieważne dla naszych badań. Po kilku próbach okazało
się jednak, że są to odrębne struktury i że chloroplasty
najprawdopodobniej nie są jedynymi zielonymi ciałkami w komórkach
roślinnych - mówi dr Genevieve Conejero z Narodowego Instytutu Badań
Rolniczych we Francji (INRA), kierowniczka międzynarodowego zespołu,
który dokonał odkrycia.
Do tej pory wiedziano jedynie, że taniny magazynowane są przez komórki w
wakuolach (dużych zbiornikach wody oraz różnych toksycznych dla żywej
komórki substancji, których nie może ona wydalić na zewnątrz), ale nikt
nie wiedział, jak się tam znalazły.
- Taniny pełnią w komórkach ważne funkcje ochronne. Chronią zarówno
przed roślinożercami, patogenami, jak i promieniowaniem UV. Nadają
roślinie ostry, cierpki posmak, który odstrasza wrogów oraz zabarwiają
ją na ciemniejszy kolor, przez co zatrzymują szkodliwe promienie -
wyjaśnia dr Conejero.
Przez człowieka taniny wykorzystywane są do wyprawiania skór
zwierzęcych, do produkcji barwników, jako zaprawa w farbiarstwie oraz
jako środek ściągający i przeciwzapalny w medycynie. Ważną rolę pełnią
też w przemyśle winiarskim i herbacianym - to one nadają herbacie i winu
charakterystyczną cierpkość.
Odkrycie naukowców ich samych zaskoczyło na tyle, że wielokrotnie sprawdzali poprawność swoich wyników.
- Aby z całą pewnością potwierdzić otrzymane wnioski i zaproponować
światu rewolucyjny model budowy komórki roślinnej, potrzebowaliśmy
multidyscyplinarnego podejścia, łączącego kilkanaście różnych technik
mikroskopowych i biochemicznych - opowiada Conejero.
Jak zauważają autorzy pracy, "nie co dzień zdarza się, że odkrywamy nowe
organella w komórkach". "Ten przypadek pokazuje, że tak z pozoru dobrze
poznane, przebadane i powszechnie występujące struktury, jakimi są żywe
komórki, mogą nas jeszcze mocno zaskoczyć" - podsumowują.
Artykuł pt. „The tannosome is an organelle forming condensed tannins in
the chlorophyllous organs of Tracheophyta” ukazał się na łamach pisma
„Annals of Botany”.
Maja
Źródła http://odkrywcy.pl/kat,1037759,title,Nowe-organella-w-komorkach-roslinnych,wid,15988712,wiadomosc.html?smg4sticaid=619f62
http://odkrywcy.pl/kat,1037759,title,Nowe-organella-w-komorkach-roslinnych,wid,15988712,wiadomosc.html?_ticrsn=5&smg4sticaid=619f63
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz