Eksperci Instytutu Żywności i Żywienia (IŻŻ)
opublikowali Nową Piramidę Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej, która
znacząco różni się od swojej poprzedniczki z 2009 r. Zmiany te są wyrazem
postępu w naukach medycznych, uwzględniają wyniki najnowszych badań naukowych,
a także rekomendacje uznanych światowych ośrodków eksperckich.
Największą zmianą w nowej piramidzie, względem
poprzedniej wersji z 2009 r., jest „awans” warzyw i owoców na najważniejsze,
pierwsze miejsce wśród grup produktów spożywczych zalecanych do spożycia.
Ostatnie badania wskazują ponad wszelką
wątpliwość, że warzywa i owoce powinny być podstawą naszego żywienia.
Dostarczają bowiem wielu bezcennych składników (mineralnych, witamin) i w
istotny sposób zmniejszają zachorowalność oraz umieralność na choroby układu
krążenia, cukrzycę czy nowotwory. Warzywa i owoce spożywajmy więc jak najczęściej i w jak największej ilości.
Powinny stanowić co najmniej połowę, tego co jemy. Pamiętajmy jednak o właściwych
proporcjach: 3/4 powinny stanowić warzywa, a 1/4 owoce – mówi prof. Mirosław Jarosz.
Kolejną ważną zmianą jest umieszczenie w
piramidzie ziół, które nie tylko służą jako przyprawy roślinne poprawiające
smak potraw, ale także dostarczają wielu prozdrowotnych składników. Ich
stosowanie jest też dobrym sposobem na ograniczenie spożycia soli, która jest
przez lekarzy nazywana „cichym zabójcą”, współodpowiedzialnym m.in. za sporą
część zawałów serca i udarów mózgu.
Nowa Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności
Fizycznej
Nowa piramida od swojej poprzedniczki różni
się jeszcze wieloma innymi szczegółami, w tym m.in. uwzględnieniem w niej
orzechów czy też zmienioną nazwą, do której na stałe została dodana aktywność
fizyczna.
– Poza żywieniem, dla naszego zdrowia bardzo
ważna jest też codzienna aktywność fizyczna, co najmniej 30-45 minut. Łącznie z
dobrze zbilansowaną dietą pozwala ona zapobiec m.in. rozwojowi bardzo
niebezpiecznej dla naszego zdrowia nadwagi i otyłości – komentuje prof.
Mirosław Jarosz.
Eksperci podkreślają, że spożywanie zalecanych
w piramidzie różnorodnych produktów spożywczych, w odpowiednich ilościach i
proporcjach oraz codzienna aktywność fizyczna są kluczem do zachowania zdrowia
i dobrego samopoczucia. Pamiętać jednak należy, że osoby z rozpoznanymi
chorobami (m.in. udar, zawał, osteoporoza, cukrzyca typu 2) wymagają
indywidualnych zaleceń żywieniowych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz