Translate
niedziela, 29 listopada 2015
Papryka - królowa warzyw.
Papryka należy do dużej rodziny warzyw psiankowatych, czyli jest dość blisko spokrewniona z pomidorami i bakłażanami. Chociaż z Ameryki do Europy przywędrowała już pod koniec XV wieku, w wielu krajach jeszcze cztery wieki później uchodziła za roślinę jedynie ozdobną i w dodatku trującą. Wyjątek stanowiły Węgry - tam przyjęła się błyskawicznie, w najróżniejszych wersjach i formach, stając się podstawą lokalnej kuchni. Gulasz i leczo rozsławiły ją zresztą na cały świat.
Współcześnie wiadomo, że bardzo ostra papryka nie jest wskazana dla osób z niektórymi chorobami układu pokarmowego (głównie błony śluzowej żołądka i dwunastnicy, przy chorobie refluksowej), gdyż może powodować jego dodatkowe podrażnienie. U zdrowych jednak, ale narzekających na zwolnioną przemianę materii, jest wskazana jako lekarstwo. Wyraźnie poprawia procesy trawienne, łagodzi wzdęcia i zaparcia.
Maja
Zdjęcie wzięto z : http://salaterka.pl
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz