Translate

niedziela, 12 listopada 2017

Pomelo

Pomelo uprawia się w krajach Europy Wschodniej, Chinach, Japonii czy Tajlandii. Jest słodsze i łagodniejsze od grejpfruta, ma grubą, zieloną skórkę i białym, żółtym lub różowym chrupkim miąższu.
Cały owoc, nawet obrany ze skórki waży około 600 g, stąd, w porównaniu do innych cytrusów, jego kaloryczność jest stosunkowo większa i wynosi około 230 kcal. Na energię składają się głównie cukry (około 60 g), pozostałe składowe to białko 4,5 g oraz błonnik 6,1 g.
Znalezione obrazy dla zapytania pomeloPomelo zdumiewa przede wszystkim wysoką zawartością witaminy C – sztuka zawiera jej ponad 370 mg, co daje 6-krotnie większą wartość niż dzienne zapotrzebowanie w ten związek. Również w zadowalających ilościach występuje w nim potas. W jednym pomelo jest go około 13,5 mg (40 proc. RDA). Pomelo jest jednak źródłem też innych cennych substancji, w tym witamin z grupy B, miedzi, fosforu czy magnezu.
Pomelo jest ważnym źródłem kwasu askorbinowego, dlatego ludność azjatycka wykorzystuje go do wzmacniania układu odpornościowego. Witamina C działa wielokierunkowo, jednak najważniejszą funkcję, jaką pełni w organizmie, jest działanie przeciwutleniające i pomoc w zwiększaniu aktywności białych krwinek, chroniących ciało przed intruzami. Kwas askorbinowy pomaga zwalczyć infekcje, które prowadzą do przeziębienia, kaszlu, gorączki i innych, bardziej poważnych objawów na tle wirusowym czy bakteryjnym
Wysokie stężenie witaminy C chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Cząstki te degradują komórki i tkanki, między innymi skórę. Pierwsze odznaki starzenia się, takie jak zmarszczki, wiotczenie się skóry czy plamy starcze to wynik braku kolagenu lub nadmiernego wpływu wolnych rodników na organizm. Wysokie spożycie witaminy C pomaga zneutralizować ich działanie, jak też przyczynia się do syntezy kolagenu – białka niezbędnego do wzmacniania skóry, chrząstek i więzadeł.
Znalezione obrazy dla zapytania pomeloPomelo, jak zresztą większość owoców, zawiera spore ilości błonnika. W jednej sztuce mieści się około 25 proc. dziennego zapotrzebowania na ten składnik. To dobra wiadomość, ponieważ mamy pewność, że owoc ten będzie pozytywnie wpływał na nasze trawienie. Optymalna zawartość błonnika w diecie wspomaga płynny ruch pokarmu w przewodzie pokarmowym oraz pobudza wydzielanie soków żołądkowych, w celu rozbicia trudniejszych do strawienia białek czy tłuszczu. To eliminuje problemy z zaparciami.

 https://tesco.pl/smaczna-strona/uploads/get/Produkt/66/1200/25/23222/pomelo-ciekawostki.jpeg
 https://storage.googleapis.com/drhealthbenefits/2017/05/Health-Benefits-of-Pomelo.jpg

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz