Pomelo uprawia się w
krajach Europy Wschodniej, Chinach, Japonii czy Tajlandii. Jest słodsze i
łagodniejsze od grejpfruta, ma grubą, zieloną skórkę i białym, żółtym
lub różowym chrupkim miąższu.
Cały owoc, nawet obrany ze
skórki waży około 600 g, stąd, w porównaniu do innych cytrusów, jego
kaloryczność jest stosunkowo większa i wynosi około 230 kcal. Na energię
składają się głównie cukry (około 60 g), pozostałe składowe to białko
4,5 g oraz błonnik 6,1 g.
Pomelo zdumiewa przede
wszystkim wysoką zawartością witaminy C – sztuka zawiera jej ponad 370
mg, co daje 6-krotnie większą wartość niż dzienne zapotrzebowanie w ten
związek. Również w zadowalających ilościach występuje w nim potas. W
jednym pomelo jest go około 13,5 mg (40 proc. RDA). Pomelo jest jednak
źródłem też innych cennych substancji, w tym witamin z grupy B, miedzi,
fosforu czy magnezu.
Pomelo jest ważnym źródłem
kwasu askorbinowego, dlatego ludność azjatycka wykorzystuje go do
wzmacniania układu odpornościowego. Witamina C
działa wielokierunkowo, jednak najważniejszą funkcję, jaką pełni w
organizmie, jest działanie przeciwutleniające i pomoc w zwiększaniu
aktywności białych krwinek, chroniących ciało przed intruzami. Kwas
askorbinowy pomaga zwalczyć infekcje, które prowadzą do przeziębienia,
kaszlu, gorączki i innych, bardziej poważnych objawów na tle wirusowym
czy bakteryjnym
Wysokie stężenie witaminy C
chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Cząstki te
degradują komórki i tkanki, między innymi skórę. Pierwsze odznaki
starzenia się, takie jak zmarszczki, wiotczenie się skóry czy plamy
starcze to wynik braku kolagenu lub nadmiernego wpływu wolnych rodników
na organizm. Wysokie spożycie witaminy C pomaga zneutralizować ich
działanie, jak też przyczynia się do syntezy kolagenu – białka
niezbędnego do wzmacniania skóry, chrząstek i więzadeł.
Pomelo, jak zresztą
większość owoców, zawiera spore ilości błonnika. W jednej sztuce mieści
się około 25 proc. dziennego zapotrzebowania na ten składnik. To dobra
wiadomość, ponieważ mamy pewność, że owoc ten będzie pozytywnie wpływał
na nasze trawienie. Optymalna zawartość błonnika w diecie wspomaga
płynny ruch pokarmu w przewodzie pokarmowym oraz pobudza wydzielanie
soków żołądkowych, w celu rozbicia trudniejszych do strawienia białek
czy tłuszczu. To eliminuje problemy z zaparciami.
https://storage.googleapis.com/drhealthbenefits/2017/05/Health-Benefits-of-Pomelo.jpg
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz